Pripravte si krásne nadýchanú quinou

Quinou sa dnes teší veľkej obľube, čo je len dobré. Aj keď môžete konzumovať klasické obilniny, ide o veľmi zdravú náhradu, či doplnok pestrého jedálnička. Viete ju využiť na milión spôsobom. Napríklad ako prílohu k mäsu, rybám, morským plodom, zelenine, namiesto ryže v rizote, alebo na prípravu studených aj teplých šalátov. Aby vám chutila, je potrebná správna príprava. Ak by ste ju totiž iba hodili do vriacej vody, prekvapila by vás horká chuť a nepríjemná konzistencia.

kukus
 
Na začiatok si odsypte potrebné množstvo tejto pseudoobilniny. Ako pomôcku môžete použiť klasickú šálku, ktorá má okolo troch decilitrov. Toto množstvo postačí na väčší šalát, z ktorého sa najedia tri až štyri osoby. Ak si pripravujete pokrm len pre seba, použite maximálne polovicu šálky.
 
Postup prípravy:
 

  • Quinou nasypte do jemného sitka.
  • Premyte ju pod tečúcou vodou.
  • Následne ju prelejte vriacou vodou. Takto sa zbaví horkej chuti.
  • Na hlbšej panvici alebo v hrnci rozohrejte olivový olej.
  • Na ňom ju poriadne opražte. Bohato postačia dve až tri minútky.
  • Potom do hrnca nalejte vodu. Ak ste použili jednu šálku suroviny, použite dve šálky vody. Ak by sa vám počas varenia vyparila, pokojne jej trošku dolejte.
  • Keď privedieme vodu k varu, všetko nechávame povariť 15 minút.
  • Potom hrniec odstavíme. Pred zliatím však nechajte všetko ešte pár minút postáť.
  • Teraz je vás zdravý pokrm hotový.

 obilniny

Na dochucovanie môžete použiť všetko možné, záleží to len na vašich chutiach. Nezabudnite na osolenie a trošku čierneho korenia. Strúčik pretlačeného cesnaku taktiež urobí svoje. Nebojte sa siahnuť ani po výrazných koreniach, ako je napríklad kari, alebo tajine a nič nepokazíte ani čerstvými a nadrobno nasekanými bylinkami. Ideálna je bazalka, petržlenová vňať, tymian, alebo oregano. Kvapka olivového oleja na záver, taktiež nikdy nezaškodí.